Maken van eau de vie de Mirabelles

Het stoken van sterke dranken zoals Eau de Vie de Mirabelles:

Wat is eau de vie?

Wij stoken de eau de vie de Mirabelles in samenwerking met een stel vrienden en uiteraard de divisie van de douane, die de accijns meteen verrekend, zodat wij de drank veilig kunnen vervoeren. Er is zelfs een officiële stookmeester aanwezig om het hele proces te kunnen beheren. Omdat wij als eigenaar van mirabellenbomen bepaalde rechten hebben vallen de kosten erg mee! De (afgekeurde of zo wij noemen niet voor pot of confituur geschikte) Mirabellen gaan in een grote ton. De eerste maand, dus medio augustus tot medio september wordt de inhoud wekelijks omgeschept. Dan wordt de ton tot medio november gesloten gehouden en daarna vervoerd naar de stokerij.

Eau de vie is de verzamelnaam voor alcoholhoudende dranken die gedestilleerd worden van vergiste vruchten. Net als bij wijn wordt aan fruitpulp gist toegevoegd. Wij doen dat niet, maar voegen een klein beetje suiker (nog geen halve kilo op 200 liter) en een beetje bier (voor de gisting) toe. Die zet de suiker in het fruit om in alcohol.

Door de vergiste fruitpulp te verwarmen (stoken) verdampt de alcohol (alcohol is vluchtiger dan water). De alcohol wordt opgevangen en slaat neer als helder vocht. Het concentraat (80-90 procent) wordt met water verdund om de gewenste sterkte te verkrijgen. Het alcoholpercentage van eau de vie ligt meestal tussen 35 en 45 procent. Dat van ons ligt (door de toevoeging van o.a.. suiker) op ongeveer 45 procent.

Eau de vie kan van allerlei soorten (suikerrijk) fruit gestookt worden, zoals appels (Apfelbrand, schnaps), peren (poire), kersen (kirsch) en pruimen (slivovitsj, bij ons dus Eau de Vie de Mirabelles!). Calvados wordt gemaakt met appel én peer. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije (palinka) en op de Balkan maken nog duizenden kleine stokers eau de vie. In veel Russisch sprekende landen wordt Vodka (ook een gestookt produkt ) gemaakt op basis van aardappelen!